kinderen

Ogen, en in het bijzonder de ooglenzen van kinderen en jongeren zijn doorgaans heel flexibel. Dat is fijn want dat maakt dat ze vaak in staat zijn hun ogen goed in te stellen op alle mogelijke afstanden. Wel zorgt die flexibiliteit gelijk voor een andere aanpak in de oogmeting bij kinderen. Naast een oogmeting zijn er meer testen nodig om de conditie van de ogen goed in beeld te brengen. Ook is het relevant om te kijken naar de samenwerking van de ogen en soms zijn hierbij speciale druppels nodig. Als optometrist zijn wij opgeleid en in staat om dit te meten zodat we goed het zicht en de samenwerking van de ogen in beeld kunnen brengen. 

Zijn er twijfels over het zicht en/of de ogen van je kind dan maken we graag tijd vrij om zijn of haar ogen te controleren en te adviseren over eventuele vervolgstappen. 
De kosten voor een oogonderzoek bij kinderen (inclusief eventuele oogdruppels) bedragen 35 euro. Mocht na het onderzoek een bril nodig zijn dan halen we deze kosten er van af en krijg je dit onderzoek van ons kado. 

Omdat we bij een oogcontrole voor kinderen vaak gebruik maken van speciale oogdruppels is het goed rekening te houden met de tijdelijke bijwerking dat de zon feller overkomt. Een zonnebril of een pet meenemen is bij mooi weer dan misschien wel handig.

Daarnaast weten we tegenwoordig dat onder andere leefstijlgewoontes en erfelijkheid een invloed kunnen hebben op bijziendheid:

bijziendheid-optometrie

WAT IS bijziendheid?

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.

WAAR MOET IK OP LETTEN?

Als je één of meer van deze signalen herkent bij je kind, is je kind mogelijk bijziend:

  • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
  • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord.
  • Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
  • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.
  • Objecten in de verte niet goed kunnen zien.
  • Veel knipperen.
  • Ogen vaak dichtknijpen
  • Veel in de ogen wrijven.

 

Dit zijn slechts indicaties. Natuurlijk is het belangrijk om de ogen van je kind te laten controleren bij enige twijfel. Hierdoor kunnen we tijdig ingrijpen en kunnen we samen goed de problemen en mogelijke risico’s in kaart brengen en zonodig een plan opstellen.

Bijziendheid-Optometrist
Bijziendheid-optometrie

WAT ZIJN De RISICO's?

Bijziendheid (of een minsterkte hebben) is op zich niet gevaarlijk. Een groot deel van de mensen is bijziend zonder bijkomende problemen en risico’s. Echter, wanneer het oog te lang wordt (vaak bij hogere min sterktes) en daarmee teveel “oprekt” zijn er daarbij komende risico’s op een aantal aandoeningen. Aangezien vooral bij jongeren tussen de 6 en 17 jaar de bijziendheid vaak sterk progressief is, loopt deze groep meer risico om hoogbijziend te worden met meer kans op aandoeningen als:

  • Grotere kans op staar: een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt.
  • Verhoogde kans op glaucoom: verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen.
  • Grote kans op netvliesloslating: het netvlies raakt los, bijvoorbeeld door één of meerdere scheurtjes. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt dit tot slechtziendheid of blindheid.

EN NU?

Het is belangrijk om progressieve bijziendheid bij kinderen als het kan zoveel mogelijk te remmen. Hoeveel die progressie kan zijn is niet exact te voorspellen maar we weten inmiddels dat zaken als erfelijkheid, etniciteit en leefpatroon een rol spelen.
Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn gelukkig wel genoeg acties die je als ouder of verzorger kunt ondernemen om kinderen hier zoveel mogelijk voor te behoeden.
Is jouw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën om uit te kiezen zoals lifestyle advies, atropine oogdruppels of speciale contactlenzen. Al deze therapieën zijn bedoeld om de progressie van de bijziendheid zo veel mogelijk te remmen, zodat de uiteindelijke hoogte van de min-sterkte beperkt blijft.
Als myopiemanagement expert denken wij natuurlijk graag mee om alle factoren op een rij te zetten en samen een plan op te stellen voor jouw kind. Voor meer vragen of een afspraak loop gerust binnen of neem contact met ons op.

myopie-optometrie