Bijziendheid, of ‘myopie’, is een aandoening waarbij kinderen dichtbij goed kunnen zien, maar veraf wazig. Het komt vaak voor wanneer het oog in lengte groeit en het beeld niet meer goed op het netvlies wordt afgebeeld. Dit zorgt voor een wazig zicht op afstand en maakt een negatieve sterkte (minsterkte) bril noodzakelijk.
Herken je een of meerdere van de onderstaande signalen bij je kind? Dan is de kans groot dat hij of zij bijziend is:
Heb je twijfels? Het is belangrijk om de ogen van je kind te laten controleren, zodat we eventuele problemen vroegtijdig kunnen signaleren.
Bijziendheid is niet gevaarlijk op zich, maar wanneer het oog te sterk groeit (vaak bij hogere minsterktes), kunnen er risico’s ontstaan. Kinderen die te maken hebben met snelle progressie van bijziendheid lopen een groter risico op:
Het is dus van belang om bijziendheid bij kinderen tijdig aan te pakken om de kans op verergering te beperken.
Hoewel bijziendheid niet volledig te genezen is, kunnen we de progressie wél vertragen. Dit kan met verschillende behandelingen, zoals speciale brillenglazen, atropine oogdruppels of contactlenzen.
Ook leefstijl speelt een grote rol: met genoeg buitenlicht en slim schermgebruik, zoals de 20-20-2 regel, verklein je de kans op toenemende bijziendheid.
We kijken graag samen naar de beste aanpak om de bijziendheid van je kind zoveel mogelijk te remmen. Lees hier meer over hoe zo’n onderzoek en vervolg eruit ziet. Of maak direct een afspraak met één van onze optometristen.
© 2025 Deventer Brillencentrale. Alle rechten voorbehouden.